Schoon water voor Peru

Ik heb in 2007 de uitdaging aangenomen om voor 400 gezinnen uit 4 dorpen in het noorden van Peru een complete schoonwater voorziening aan te leggen. Voor mij, is door mijn grote hobby, zwemmen, de beschikbaarheid van schoon water zo vanzelfsprekend , dat ik schrok van berichten op het internet, over de beperking ervan elders in de wereld.

In gesprekken met mensen uit mijn omgeving kwam ik in gesprek over een project waar geen middelen beschikbaar waren, maar wat wel direct een verschil kon maken voor een grote groep Peruanen. Ik besloot om op een bijzondere wijze het beoogde bedrag van 30.000 euro bijeen te brengen.Ik zwom als eerste Nederlander langs de gehele kust van het  IJsselmeer (het grootste zoetwaterbekken van Nederland) – in 14 dagen een afstand van 183 km. Na bijna 56 uur zwemmen had ik de gehele ronde voltooid en was een bedrag van EUR 31.500,00 bijeengebracht. In oktober 2008 is de aanleg van de waterput voltooid en heb ik het systeem in werking gesteld. Het resultaat was boven verwachting toen bleek dat uiteindelijk 560 gezinnen geholpen konden worden met deze actie.

Tijdens de overdracht werd duidelijk dat de mensen in de dorpen enorm veel aan zelfvertrouwen hadden gewonnen, doordat een “onmogelijk” geacht project realiteit werd. Zij hadden zelf graafwerkzaamheden verricht, hadden jonge technici opgeleid voor het onderhoud aan de pomp en betalen maandelijks een financiële bijdrage voor instandhouding. Dit laatste was de kroon op mijn werk en dat van alle mensen die belangeloos een bijdrage leverden.  Een project realiseren in een land waar ik nog nooit was geweest en op afstand inspiratie overbrengen aan enkele duizenden mensen is voor mij nog de meest wonderlijke ervaring geweest in dit project. Ik ervaarde dat de energie die met inspiratie vrijkomt veel verder reikt dan ik ooit had kunnen denken.

Bekijk de uitzending

door admin Updates